Gasztroszínház – gasztronómia a színházban
Július 30-31. Augusztus 1-2. Vár előtt
Gasztroszínház – gasztronómia a színházban
Ínyenc beszélgetések és ételek – Magyar Konyha – Egy lap, amitől a szellem is jóllakik
Időpont: Július 30. csütörtök 18 óra – Helyszín: A Vár előtt
Hasadnak rendületlenül
A magyar gyomorirodalom története Koháry Istvántól
Krúdy Gyuláig
Evős versek és gyomornovellák. A legnagyobb ínyenc írók és a legnagyobb haspókok. Krúdy, Zilahy, Kosztolányi nagyevői. József Attila, Berda József, Petri György receptversei. Újházy Ede levese és Bródy Sándor pörköltje.
Házigazda: Vinkó József a Magyar Konyha főszerkesztője. Beszélgetőtársak: Bíró Lajos séf, Cserna-Szabó András író és egy meglepetés színész.
Időpont: Július 31. péntek 18 óra – Helyszín: A Vár előtt
Fröccskódex 2015
Minden, amit a fröccsről tudni érdemes
A hagyomány szerint a fröccsöt Jedlik
Ányos találta ki 1842. október ötödikén, amikor Fáy András fóti présházában váratlanul előhúzott a háta mögül egy palackot és szódát spriccelt a meglepett társaság borába. „Mi ez? – kérdé Czuczor Gergely nyelvtudós. „Spriccer” – mondá Jedlik (a dinamó és egyebek) feltalálója. „Túl
németes – így Vörösmarty Mihály – legyen inkább fröccs!” Nemzedékek és évszázadok fortélya kellett hozzá, míg a magyar megtanulta és feltalálta a fröccsöt, ami a hosszú élet titka. A magyar, mikor feltalálta ezt a csodálatos bölcs és óvatos vegyüléket, mely elég tömény ahhoz, hogy sarkallja a borozgató férfi képzelőerejét, s ugyanakkor eléggé szelídített, hogy ne ártson a nemesebb szerveknek, mély élettapasztalatról tett tanúbizonyságot. Hányfajta fröccs létezik? Milyen az igazi fröccsbor? Milyen szíkvíz illik hozzá? Színészek, séfek, borászok a fröccsről.
Műsorvezető: Vinkó József és Légli Ottó borász
Időpont: Augusztus 1. szombat 18 óra – Helyszín: A Vár előtt
A halászlé
Egykor Gyulát nagyon sok víz vette körül, de hal van itt ma is. A halászlé története, halászléfajták a körösitől a bajain át a balatoni petyekig. Halételek a magyar gasztronómiában. Színészek, séfek, borászok, horgászok a halételekről.
Házigazda: Vinkó József
A borkorcsolyákat kínálja: Sáfrány László, szilvásváradi pisztrángos.
Időpont: Augusztus 2. vasárnap 18 óra – Helyszín: A vár előtt
A mi disznónk
A vörös, a szőke, a fecskehasú
Egykor a szegények eledele volt, a rendszerváltoztatás idején a kipusztulás fenyegette. Amikor 1991-ben a debreceni Tóth Péter – újsághirdetések útján – számba vette az utolsó 198 mangalicát (köztük Zsuzsit a pécsi állatkert kocáját), még senki nem gondolta volna, hogy a mangalicatenyésztés sikerágazat lesz. Ma az ország 110 tenyészetében nyolcezer tenyészkoca található. A mangalica sláger exportcikkünk Japánba és az Egyesült Államokba, a hazai
ínyencek kedvelt csemegéje.
Műsorvezető: Vinkó József és Tóth Péter a mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke
A mangalicafalatokat (fül, pofa, farok) Ruprecht László séf kínálja