A Krumplifesztivál főzőversenyének eredményei
A Kisvárdai Kulturális Egyesület, a Kruppa Mag Vetőmagtermesztő és Kereskedelmi Kft, az Agromarkt Kft és a Kisvárda és Térsége Gazdakör hagyományteremtő jelleggel rendezte meg május 1-jén az I. Kisvárdai Krumplifesztivált.
A Kisvárdai Kulturális Egyesület, a Kruppa Mag Vetőmagtermesztő és Kereskedelmi Kft, az Agromarkt Kft és a Kisvárda és Térsége Gazdakör hagyományteremtő jelleggel rendezte meg május 1-jén az I. Kisvárdai Krumplifesztivált.
2008 a Burgonya Nemzetközi Éve. Ebből az alkalomból, és a kisvárdai burgonyanemesítés tradícióinak ápolása céljából jött létre a fesztivál gondolata. A korábbi majálisok bográcsos főzőversenyét bővítettük ki krumplis ételek készítésével.
A korábban benevezett tíz csapat közül a borongós időjárás eellenére hét mégis elhelyezkedett a középkor várrom tövében. A Kruppa Mag Kft jóvoltából felajánlott több mázsa Pannónia krumpli kiállta a sütés-főzés próbáját. Szorgos asszonykezek és a szabadtéri főzéshez hozzáedződött férfiak indultak neki a nemes vetélkedésnek. A változatos menük között Lakatos Mihály irányításával Kruppa József és Bogár Attila igyekezett rangsort felállítani. A mezőny kiegyenlítettségére volt jellemző, hogy a zsűri pontszámai alapján az első és hatodik helyezett között csupán kettő pont volt a különbség. Végül a változatos ételeket felvonultató "Cserkelők" (elsősorban férfiakra építő) csapata lett a győztes. Kínálatukban tejszínes fácánragu krumpligombóccal és őzpörkölt sztrapacskával cserkelő módra szerepelt. Az ezüstérmet a "Napraforgó" csapat krumplilángosa érdemelte ki. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán az Őszirózsa csoport magyaros paprikás krumplija végzett. Dicséret illeti a Kisvárdai Rózsa csoport lapcsánkáját, a Gülbaba csoport magyaros gulyáslevesét, és a Gazdakör slambucát is. A csapatok névválasztásából kiderült, hogy nem feledkeztek meg a régi híres kisvárdai burgonyafajtákról, mely nem véletlenül tette országos hírűvé a szabolcsi krumplit.
A főzőverseny idején szép számmal fogytak a kóstolójegyek, nagy volt az érdeklődés, mely azt bizonyította, hogy 2009-ben is érdemes lesz megrendezni a Kisvárdai Krumplifesztivált.
Kisvárdai Kulturális Egyesület
2008 a Burgonya Nemzetközi Éve. Ebből az alkalomból, és a kisvárdai burgonyanemesítés tradícióinak ápolása céljából jött létre a fesztivál gondolata. A korábbi majálisok bográcsos főzőversenyét bővítettük ki krumplis ételek készítésével.
A korábban benevezett tíz csapat közül a borongós időjárás eellenére hét mégis elhelyezkedett a középkor várrom tövében. A Kruppa Mag Kft jóvoltából felajánlott több mázsa Pannónia krumpli kiállta a sütés-főzés próbáját. Szorgos asszonykezek és a szabadtéri főzéshez hozzáedződött férfiak indultak neki a nemes vetélkedésnek. A változatos menük között Lakatos Mihály irányításával Kruppa József és Bogár Attila igyekezett rangsort felállítani. A mezőny kiegyenlítettségére volt jellemző, hogy a zsűri pontszámai alapján az első és hatodik helyezett között csupán kettő pont volt a különbség. Végül a változatos ételeket felvonultató "Cserkelők" (elsősorban férfiakra építő) csapata lett a győztes. Kínálatukban tejszínes fácánragu krumpligombóccal és őzpörkölt sztrapacskával cserkelő módra szerepelt. Az ezüstérmet a "Napraforgó" csapat krumplilángosa érdemelte ki. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán az Őszirózsa csoport magyaros paprikás krumplija végzett. Dicséret illeti a Kisvárdai Rózsa csoport lapcsánkáját, a Gülbaba csoport magyaros gulyáslevesét, és a Gazdakör slambucát is. A csapatok névválasztásából kiderült, hogy nem feledkeztek meg a régi híres kisvárdai burgonyafajtákról, mely nem véletlenül tette országos hírűvé a szabolcsi krumplit.
A főzőverseny idején szép számmal fogytak a kóstolójegyek, nagy volt az érdeklődés, mely azt bizonyította, hogy 2009-ben is érdemes lesz megrendezni a Kisvárdai Krumplifesztivált.